SMART ciljevi u prodaji

16

May

SMART ciljevi u prodaji

Asja Lajtman Bosilj

Za razliku od nekih drugih zanimanja i radnih mjesta, zaposlenicima u prodaji je mnogo lakše postaviti SMART ciljeve koje onda treba kontinuirano pratiti i poduzimati (po potrebi) odgovarajuće korektivne akcije u slučaju neostvarivanja istih

Što znači da su godišnji ciljevi zaposlenika postavljeni "pametno" ("smart")?

Godišnji ciljevi koji se zadaju svakom pojedinom zaposleniku trebali bi biti postavljeni prema SMART principu te (po mogućnosti) vezani na šire organizacijske ciljeve.

Kako uspostaviti učinkoviti sustav praćenja učinka i nagrađivanja zaposlenika?

U radu i razgovorima s mnogim poslodavcima ispostavilo se da im je u današnje vrijeme jedan od najvećih izazova kako sustavno pratiti učinak zaposlenika i pravedno ih nagrađivati sukladno njihovim postignućima.

Kako si olakšati postavljanje realnih i motivirajućih godišnjih prodajnih planova

Jedan od najvećih izazova svakog voditelja prodaje (barem na početku poslovne godine) svakako je postavljanje prodajnih ciljeva svojim prodajnim predstavnicima koji će im biti izazovni, a ipak dostižni. Pri tome od velike pomoći mogu biti prodajne aplikacije.

Strateška prodaja vs. Strategija prodaje

21

Nov

Dok strateška prodaja govori više o strateškim kupcima, njihovoj važnosti za prodajne rezultate tvrtke koja posluje s takvim kupcima, o načinima diferenciranja strateških kupaca od ostalih, važnosti razvijanja odnosa s takvim kupcima i sl., strategija prodaje je zapravo ključni dokument koji može biti na jednoj stranici (ili na primjer na njih 30), a koji omogućava tvrtkama da budu uspješne u prodaji na način da svima uključenima u prodajni proces pokazuje smjer u kojem tvrtka želi ići, na koji način i koji cilj u konačnici želi postići. Bez jednog takvog dokumenta tvrtke koje se bave prodajom vrlo vjerojatno propuštaju prodati daleko više nego bi mogle jer nisu niti svjesne koliki je zapravo prodajni potencijal koji imaju na tržištu, ne pristupaju tom potencijalu planski sa strategijom kako povećavati prodaju već od svojih prodajnih predstavnika jednostavno traže da prodaju što više mogu. No to ne znači nužno da će u konačnici i prodati koliko su mogli. Stoga će u ovom članku biti detaljnije pojašnjeno kako pristupiti strateškoj prodaji, a na koji način kreirati uspješnu strategiju prodaje kako bi se maksimizirali prodajni rezultati.