Kako u 7 koraka povećati prodaju u 2019. ?

08

Jan

Kako u 7 koraka povećati prodaju u 2019. ?

Asja Lajtman Bosilj

Početak je nove poslovne godine i idealno je vrijeme da se razmisli o tome što bi mogli poduzeti da nam bude bolja od prethodne, što možda nismo učinili i poduzeli, a trebali smo, a što smo možda napravili krivo i nikad više ne želimo ponoviti. Što se prije započne na taj način razmišljati o prodaji, prije će se ostvarivati još bolji rezultati od dosadašnjih i biti ćete uspješniji.

Uspješna prodaja je zapravo balansiranje između sadašnjosti i budućnosti, a predviđanje prodaje (forecasting) je ključno za taj uspjeh.

Na početku godine uvijek imamo velike planove i čini nam se da je pred nama neograničeno vremena. Međutim, kad se sjetimo kako vrijeme leti u stvarnosti i nije da je vremena na pretek. Stoga ne treba paničariti već dobro isplanirati kako da se raspoloživo vrijeme iskoristi na najoptimalniji način.

Većinu ovih savjeta su mnogi vrlo vjerojatno već čuli, no ključno je zapitati se “Primjenjujem li ja to u praksi?”

1. Postavljanje SMART (op.a. „pametnih“) prodajnih ciljeva – iako dobro poznata, ovo je i dalje nedovoljno iskorištena metodologija za kreiranje prodajnih planova i ciljeva. Stoga još jednom provjerite koliko su vaša predviđanja i planovi prodaje „pametni“ tj. Specifični, Mjerljivi, (Achievable) tj. Ostvarivi, Realni i (Time) tj. Vremenski definirani

2. Pripremite se da bi bili uspješni – iako vam je prethodna godina bila uspješna, ne znači da će i sljedeća biti takva ukoliko se niste adekvatno pripremili. Napor koji se uloži u odgovarajuću pripremu i planiranje prodaje, sasvim sigurno povećava vaše šanse za uspješno zaključivanje prodaje i prodajnih planova.

3. Mjerite svoje aktivnost - kako ćete znati radite li dobre i prave prodajne aktivnosti ako ih ne mjerite i pratite? Pratite svoje aktivnosti, omjer poziva i ugovorenih sastanaka, postotak zaključenih poslova, trajanje prodajnih ciklusa i pojedinih prodajnih koraka itd., a sve kako biste otkrili svoje ključne pokazatelje izvedbe i uspješnosti (KPI).

4. Pratite svoju izvedbu - redovito praćenje izvedbe i ključnih pokazatelja uspješnosti ključni su za vaš prodajni uspjeh. Vaša prognoza i planiranje prodaje nije nešto što se radi jednom godišnje. Razdijelite svoj godišnji plan prodaje po mjesecima i pratite njegovo ostvarenje minimalno na mjesečnoj bazi.

5. Prodaja je vještina – ne zanemarite kontinuirano usavršavanje i učenje o prodaji. Učenje o tome kako uspješno prodavati je vještina kao i svaka druga i treba je kontinuirano brusiti i usavršavati. Ako ćete biti uspješniji u prodaji zaradit ćete više novca, to je jednostavna matematička jednadžba.

učinak

6. Ostanite pozitivni - često je to lakše reći nego učiniti. Međutim, razmislite o tome što vas drži pozitivnim i usredotočite se na to kada prodaja postane teška.

7. Zatražite preporuke - kada netko kaže da ste vi i vaš proizvod sjajni, slobodno tu pohvalu podijelite. Zamolite osobu za pristanak da se pohvala objavi. Možda će upravo ta pohvala potaknuti nekog na kupnju vašeg proizvoda.

Od velike pomoći i koristi u provođenju većine od ovih 7 koraka može biti i prodajna aplikacija Prodajni kompas. Osim prodajnih aplikacija i HR aplikacija za upravljanje učinkom, tvrtka Avus se bavi i edukacijama zaposlenika i savjetovanjem iz područja prodaje, pregovaranja, prezentacijskih i drugih mekih vještina važnih u prodaji, ali i voditelja i menadžera prodaje iz područja leadershipa kako bi bili što uspješniji u praćenju, vođenju i motiviranju svojih prodajnih timova i predstavnika.

Danas, kad je teže nego ikad pronaći kvalitetne zaposlenike koji se dugoročno vide u tvrtki, ulaganje u razvoj zaposlenika još više dobiva na važnosti u pozicioniranju i brendiranju poslodavaca kao poželjnih za rad. Rado ćemo vam pomoći. Obratite nam se s povjerenjem.